Möt en medlem: Familjen Blomberg, Eleiko

För tre år sen stod Gunnila Blomberg helt plötsligt som ensam ägare till företaget Eleiko med 100 anställda. Hennes man Lennart hade hastigt och oväntat gått bort i en hjärtinfarkt. 

– Det har varit enormt mycket att ta tag i men idag är jag så glad att alla fyra barnen och jag är ägare tillsammans. Det har verkligen svetsat oss samman. Det har varit ett fantastiskt projekt för oss som familj och det har visat sig att mina fyra barn och jag faktiskt är bra på att driva företag ihop också, säger Gunnila.

Gunnila ärvde företaget genom testamente och blev som sagt ensam ägare eftersom familjen ännu inte hade något aktieägaravtal.

Maken Lennart hade ett antal år tidigare köpt upp det gamla familjeägda Halmstadföretaget Eleiko, som tillverkar träningsutrustning. Sonen Erik hade flyttat hem från London, där han arbetat på bank och hade redan tagit över som VD och de andra tre barnen, Rickard, Hans och Medeleine, arbetade också inom företaget inom olika roller i Sverige och utomlands.

– Det blev en oerhörd insikt att jag befann mig vara ägare till ett stort företag med många anställda. Jag kände en väldig ödmjukhet inför det.

Lennart var en stark personlighet som var mycket omtyckt av personalen och jag kände så starkt av sorgen och saknaden från personalen och dessutom osäkerheten om vad som skulle hända med företaget.

-Det viktiga var att jag visade att familjen skulle ha kvar bolaget, säger Gunnila.

Gunnila tvingades ta tag i allt det praktiska trots sorgen.

– Jag kan inte axla Lennarts roll men jag kan ta tag i frågorna och låta barnen få kliva fram, och nu har jag fått en roll som både är accepterad och respekterad i företaget och familjen. Sonen Erik är idag VD och har i mångt och mycket tagit över pappa Lennarts roll.

-Erik är helt rätt person för detta, det finns ett sådant djup i hans engagemang. Han vill dessutom arbeta med hälsofrågor och håller just nu på med ett projekt där vi ska erbjuda styrketräning i skolorna.

När förslaget om exitskatt kom upp i början av året var det naturligt för Gunnila att reagera.

-Det skulle drabba oss på ett konkret sätt med tre av barnen som bor utomlands. Hade förslaget blivit verklighet skulle det vara katastrof och vi hade behövt sälja företaget för att finansiera skatten.

Gunnila talade ut i Dagens Industri och blev ett tydligt exempel för alla beslutsfattare hur förslaget skulle påverka landets familjeföretag.

– Min inställning och min erfarenhet från de senaste åren ensam med företaget är att det är ingen annan som fixar detta, jag får göra det själv. Och vårt case talade för sig själv och finansministern beslutade några dagar efter artikeln i DI att dra tillbaka förslaget.

Idag expanderar Eleiko företaget i både Frankrike och USA, där man nyligen fick en stor order från det amerikanska försvaret.

Lennart är fortfarande i högsta grad levande i företaget. Han var en sann humanist och hade en enorm kärlek till bolaget. Livet tar ibland en oväntad vändning och tillvaron vänds upp och ner.

-Nu är vi fem ägare till företaget. Mitt råd till andra familjer är att skriva testamente och gå igenom dom här frågorna. Idag känner jag att mina fyra barn involverar mig i frågor kring företaget och respekterar min åsikt, och det är jag väldigt lycklig över, avslutar Gunnila.

Scroll to Top