FBN i Almedalen

SEMINARIUM

Makt och ansvar – är långsiktigt ägande den svenska modellen?

Stad: VisbyPlats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34
Datum: 03 juli
Tid:
 15.00 – 16.00Medverkande:

De flesta företag i Sverige är familjeföretag. Enligt aktuell forskning är det nästan 75 procent av alla bolag och hälften av värdet på börsen som kontrolleras av svenska ägarfamiljer. Trots att detta är den dominerande ägardomen talas det mycket litet om familjers ägande. I debatten handlar det mest om entreprenören, företagsledningen eller riskkapitalisterna.

Det kortsiktiga perspektivet dominerar och företagarna anklagas för att tänka kortsiktigt och med vinstmaximering som enda mål.

Familjeföretag tänker i generationer istället för kvartal, ägandet är en del av identiteten och familjen bor och verkar ofta i det samhälle där företaget är verksamt. Den personliga kopplingen gör att engagemanget i lokalsamhället är stort och många familjeföretag är avgörande för minde samhällens existens.

Hur ser vi på dessa företagare och är det viktigt med långsiktiga ägare? Och när tilliten till de statliga institutionerna faller är det då de långsiktiga företagen och dess ägare som kliver in och tar ansvar? Om Sverige vill ha ansvarstagande, långsiktiga bolag som växer, skapar arbetstillfällen och utveckling behövs en bättre förståelse för familjeföretags ägarlogik. Vi har med oss några av landets större ägarfamiljer som berättar om det ansvar som kommer med ägandet och hur de ser på sin roll och företagens roll i Sverige under kommande generationer.

Rulla till toppen
Scroll to Top