14 januari, 2025, Medlemsartiklar

Skogen genom generationer

Sedan 1782 har Baroniet Adelswärd förvaltat och brukat mark i Åtvidabergs och Kinda kommuner, med Adelsnäs som nav. I över tio generationer har familjen Adelswärd byggt upp och vårdat en
av Sveriges största privata egendomar där skogen alltid har varit kärnan i verksamheten. Först som energikälla för kopparproduktion, idag som produktionsskog och källa till biologisk mångfald och upplevelser. Idag utgör skogen 90 procent av företagets tillgångar och för familjen är den mycket mer än en ekonomisk resurs – den är en levande del av deras historia, kultur och framtid.

Skogen – En levande del av familjens historia och framtid.


GUSTAF ADELSWÄRD BESKRIVER hur hans pappa Johan och mamma Viveka tidigt tog med honom och hans bröder ut i skogen och hur det väckte kärleken till naturen.

– Pappa var aldrig orolig för skogens ekonomi och försökte inte optimera vinsten. Då, på den tiden och som nyutexaminerad skogsmästare, kunde jag bli provocerad av det. Nu förstår jag honom. Kontinuiteten är det centrala. På slutet fokuserade pappa mer på naturvårdsfrågorna. Han hade verkligen ett skogshjärta, säger Gustaf.

Jakten har också präglat Gustafs syn på skogen
– Jakten har stor betydelse för blicken på skogen. Att sitta på pass ger en stillhet som leder till reflektioner över skogens betydelse för oss på många olika sätt. Produktionstankar brukar inte vara det första som kommer upp i huvudet då, säger han.

För Gustafs fru, Malin, har relationen till skogen vuxit fram gradvis.
– Jag har inte varit så involverad i vårt skogs- bruk, men har genom åren lärt mig mycket om skogen och skogsbruk. Jag är uppvuxen i Linköping och var en stadstjej när jag träffade Gustaf, efter att ha bott på landet i 30 år kan jag inte tänka mig att bo permanent i stan. Jag har lärt mig att uppskatta landet och älskar att vara och vandra i skogen, berättar hon.


”Skogen har varit och är den gröna tråd vi följer.”


Skogen som en del av något större

Barnen Ebba och Wilhelm har vuxit upp med skogen som en naturlig del av deras liv. De har nu tagit plats i styrelsen och fått en djupare förståelse för skogsbrukets utmaningar, såsom stormar, granbarkborrar och politiska beslut.
– Problemen med skogen handlar mycket om stormar och skadedjur som granbarkborren. När man sitter i styrelsen förstår man komplexiteten i att driva ett skogsbruk, säger Ebba.

Skogsfrågor präglas också av politiska beslut.
– Den första skogsvårdslagen beslutades 1903 och dagens är från 1979 och fungerar tycker jag.

Debatten kring skogen och skogsbruket präglas mycket av politiska övertoner och ideologi. Pri­ vata skogsägare tar många mjuka beslut när det gäller att bruka sin skog, vilket inte kommer fram i tillräcklig omfattning, säger Gustaf. Sonen Wilhelm reflekterar över skogens större betydelse:
– Skogen är som en bank. Den är en enorm tillgång och representerar något mycket större än mig själv, säger han. För oss som skogsägare handlar det om att ta beslut om avverknings­ planer och investeringar vars utfall inträffar långt efter vår egen livstid. Det är en långsiktig process och vi måste fatta hållbara beslut för framtida gene­ rationer, både på ekonomisk och biologisk nivå.

Framtidens skogsbruk

Gustaf reflekterar över hur skogsbruket har för­ ändrats under hans livstid.
– Det har skett en stor samhällsomvandling under de senaste 100 åren. Förr fanns det över 100 arrendegårdar på våra marker. När pappa tog över, 60 och när jag tog över fanns det 10. Idag finns inga kvar. Lantbrukets betydelse har minskat och skogens betydelse, ur företagsperspektiv, har ökat. Idag är Baroniets skogar råvaruproducent av sågtimmer, massaved, energisortiment och vilt.

Ebba och Wilhelm är eniga om att deras arbete handlar om att både förvalta dagens resurser och investera för framtiden.
– Vi kan inte bara maxa avverkningen under vår livstid, vi måste tänka långsiktigt, säger Ebba. Gustaf ser också hur tekniska framsteg, särskilt inom AI, kommer att revolutionera skogsbruket.

– Skogsbruk är en hel del matematik och statis­ tik. Avverkningsberäkningar, som tidigare tog lång tid, kommer snart att göras i stunden med hjälp av AI­teknik. I en nära framtid kommer vi se autono­ma, men övervakade, maskiner i skogen, säger han.


”I en nära framtid kommer vi se autonoma, men övervakade, maskiner i skogen.”


Den gröna tråden

Familjen ser att skogen spelar en viktig roll i den gröna omställningen och arbetet mot och med klimatförändringarna.
– Skogen har en nyckelroll som kolsänka. Idag tar den svenska skogen upp 40 miljoner ton co2 motsvarande den större delen av Sveriges nettoutsläpp. Men, det kräver fortsatt brukande i balans med ekonomisk avkastning och natur­ vård, säger Gustaf.

Förr i tiden drevs gruvverksamhet på familjens marker. Det skadade skogen.
– Då sågs skogen endast som en energiresurs för industrin. Idag är Sverige ett föredöme som skogsland. I familjens fideikommissurkund står det att ”Den som föröder skogen kommer det att gå dåligt för”. Skogen har varit och är den gröna tråd vi följer, säger Gustaf. Han fortsätter:

– Produktionsskog är en sak men mycket av skogen vi äger har höga naturvärden, inte minst eftersom vi är del av ekskogslandskapet, som är parkliknande. Dynamiken i skogen, som vi som brukar den, står i bjärt kontrast till de bilder av avverkning som ofta förmedlas i media.


Att förvalta ett arv och en kultur

Skogen representerar inte bara en ekonomisk resurs för familjen Adelswärd, utan den är också en viktig del av familjens och bygdens historia.
– Skogen är ett sätt att bära kulturen och historien. Jag känner att Ebba och Wille har förstått det och därmed kommer Malin och jag att kunna lämna över senast den dag jag fyller 70 år, säger Gustaf.

Under sin uppväxt tillbringade Gustaf och hans bröder mycket tid i skogen:
– Vi tältade, fiskade, badade och plockade hjortron. Senare jagade vi tillsammans. Skogen var en stor del av vår barndom, säger han.

Ebba tillägger:
– Vi har också vuxit upp i skogen. För oss är den en självklar del av livet. Den har aldrig varit en begränsning utan snarare en möjlighet till utveckling.

Hotellet Villa Baro, som drivs av Ebba, är också en del av familjens skog och natur:
– Vi vill utveckla möjligheterna till natur­ upplevelser genom vandringar, jakt och golf, berättar hon.

För Gustaf, Malin, Ebba och Wilhelm är skogen en central del av familjens identitet och framtida strategi.
– Skogen finns med oss varje dag och ger oss de ekonomiska möjligheterna att som företag och familj fortsätta att utvecklas, säger Gustaf.