10 januari, 2020, Medlemsartiklar

Från våffeljärn till världs-mästarstänger

För tre år sedan stod Gunnila Blomberg helt plötsligt som ensam ägare till företaget Eleiko med 100 anställda. Hennes man Lennart hade hastigt och oväntat gått bort i en hjärtinfarkt.

Gunnila Blomberg med sonen Erik, Vd på Eleiko.

Det har varit enormt mycket att ta tag i, men idag är jag så glad att alla fyra barnen och jag nu är ägare tillsammans. Det har svetsat oss samman. För oss som familj har det här varit ett omfattande projekt – dessutom har det visat sig att vi faktiskt är bra på att driva företag ihop, säger Gunnila.

När Gunnila ärvde Eleiko genom testamente blev hon ensam ägare, eftersom familjen vid den tiden inte hade något aktieägaravtal. Maken Lennart hade ett antal år tidigare köpt upp det gamla familjeägda Halmstadföretaget Eleiko, som tillverkar träningsutrustning. Redan innan Lennart gick bort hade sonen Erik flyttat hem från London, där han arbetat på bank, för att ta över rollen som VD. Även de andra tre barnen Rickard, Hans och indirekt Madeleine arbetar nu inom företaget, både i Spanien, Frankrike och USA.

– Det blev en oerhörd insikt att jag befann mig vara ägare till ett stort företag med många anställda. Jag kände en väldig ödmjukhet inför det.

”Gunnila ärvde företaget genom testamente och blev ensam ägare eftersom familjen ännu inte hade något aktieägaravtal.”

Lennart var en stark personlighet som var mycket omtyckt av personalen och jag kände så starkt av deras sorg och saknad, dessutom naturligtvis en osäkerhet om vad som skulle hända med företaget.

– Det kändes viktigt att visa för alla att familjen avsåg att ha kvar bolaget, säger Gunnila.

Gunnila tvingades ta tag i allt det praktiska trots sorgen.

– Jag kände inte att jag kunde axla Lennarts roll, däremot kunde jag vara den som tog tag i de svåra frågorna, engagera barnen och låta dem kliva fram.

På det sättet har jag fått en roll som både är accepterad och respekterad i företaget och familjen, berättar hon. Sonen Erik är idag VD och har i mångt och mycket tagit över pappa Lennarts roll.

– Erik är helt rätt person för detta, betonar Gunnila. Det finns ett sådant djup i hans engagemang. Han vill dessutom arbeta med hälsofrågor och håller just nu på med ett projekt där vi ska erbjuda styrketräning i skolorna.

ELEIKO GROUP AB

OMSÄTTNING 2018: 425 MSEK
GRUNDAT ÅR: 1927
ANSTÄLLDA: 130
HUVUDKONTOR: HALMSTAD

När förslaget om exitskatt blev aktuellt i början av 2018 var det naturligt för Gunnila att reagera.

– Det skulle drabba oss på ett konkret sätt, då

tre av barnen bor utomlands. Hade förslaget blivit verklighet skulle det drabba oss hårt, och vi hade varit tvungna sälja företaget för att finansiera skatten.

Gunnila talade ut i Dagens Industri och blev ett konkret exempel för alla beslutsfattare på hur förslaget skulle komma att påverka landets familje- företag.

– Min inställning och min erfarenhet från de senaste åren som ensam med företaget var att det inte går att förlita sig på att andra fixar saker åt en, därför bestämde jag mig för att göra det själv, berättar Gunnila. Vårt case talade för sig själv och finansministern beslutade några dagar efter artikeln i DI att dra tillbaka förslaget.

Eleiko har en lång historia av att bygga styrka, en historia som faktiskt började redan när företaget

en gång i tiden tillverkade våffeljärn. Fabrikschefen, som var tyngdlyftare, hade en önskan att Eleiko skulle börja tillverka skivstänger. Resten är Eleiko-historia.

Eftersom det inte fanns några riktigt bra skivstänger på marknaden övertalades företagsledningen om fördelarna det skulle innebära att tillverka skivstänger istället. Med tekniken som man använde till våffeljärnen, och bra kompetens inom tyngdlyftning i bagaget, började företagets nya inriktning. Med skivstänger som var så starka och hållbara att de kunde hålla för en hel tävling utan att brytas eller böjas, fick Eleikos produkter snabbt ett världsrykte inom styrkebranschen.

Idag har Eleikos produkter använts i fem Olympiska spel, fyrtio Världsmästerskap och hundratals mästerskap och Paralympics. Våffeljärnsföretaget från Halmstad har blivit

världsledande på styrkeredskap.Förutom på den svenska marknaden finns Eleiko även i Norge, Tyskland, England, Ryssland, Frankrike och USA. Nyligen fick en stor order från den amerikanska marinen.

Lennart är fortfarande i högsta grad levande i företaget. Han var en sann humanist och hade en enorm kärlek till bolaget. Det är ett arv som lever kvar, trots att livet för familjen Blomberg tog en oväntad vändning och tillvaron vändes upp och ner.

– Nu är vi fem ägare. Mitt råd till andra familjer är att skriva testamente och gå igenom de här frågorna. Idag känner jag att mina fyra barn involverar mig i frågor kring företaget och respekterar min åsikt, och det är jag väldigt lycklig över, avslutar Gunnila.