Firar 50 år som familjeföretag
Fem decennier har passerat sedan Peter Wållberg startade BIM Kemi 1973 i Göteborg. Idag levererar företaget special- och nischkemikalier till massa- och pappersindustrin och har produktion i fem länder, flera försäljningsbolag i Europa samt agenter och distributörer runt om i världen. I Stenkullen strax utanför Göteborg finns huvudkontor och tre fabriker.
– Det finns goda förutsättningar för att BIM förblir ett familjeföretag. Bolaget har överlevt på egen hand utan att bli uppköpt. Nu har vi två syskon i andra generationen som är aktiva ägare och fyra killar i tredje generationen som visar intresse för företaget, säger Peter.

Säljturné med husvagn
Vi låter Peter berätta hur allt började.
– Jag kunde inte sitta i stilla skolan och därför hamnade jag på Industriskolan, säger han.
Peter läste senare in skolkompetensen och skaffade sig en ingenjörsexamen i kemi. Han fick ett bra jobb i ett amerikanskt kemibolag, men såg att det fanns luckor i produktutbudet.
– Vi levererade standardprodukter, men jag visste att många kunder efterfrågade specialiserade lösningar. Att hjälpa kunderna med det skulle kunna bli en lönsam marknadsnisch. Jag försökte presentera flera idéer hos företagsledningen, men organisationen var byråkratisk och idéerna nådde aldrig fram, säger Peter.
– Min fru Inger tröttnade till slut på att höra mig prata om de orealiserade affärsmöjligheterna som jag såg på marknaden. Hon uppmanade mig att ta tag i det själv. Jag tog ett lån på tusen kronor hos SEB för att starta eget. Jag åkte runt med en husvagn till pappersbruken och sålde själv. Då hade vi hus och dottern Anna var bara ett år. Jag satte hela familjens ekonomi på spel, berättar Peter.
Ägarfrågorna i fokus
Företaget började växa rejält i mitten av 1970-talet i samband med köpet av Sjöviks Industrier.
– Vi fick många bud på bolaget. Då kom tankarna på det långsiktiga ägandet och hur vi skulle göra med det. Jag vidareutbildade mig på Handelshögskolans AMP-program och träffade Kjell A Nordström som är professor i företagsekonomi. Han frågade om jag inte hade funderat på att skapa ett familjeföretag, berättar Peter.
Peter tilltalades av idén och tog med sig sonen Martin till IMD (Handelshögskolan i Lausanne, (Schweiz) för att lära sig mer om familjeföretagande.
– Därefter var jag faktiskt med och grundade FBN Sverige. Jag arbetade i den första FBN-styrelsen. Långsiktigheten hos ett familjeföretag passar oss och skapar förutsättningar för det uthålliga entreprenörskap som vi värnar inom BIM. Vi lever på kassaflödet och växer lagom mycket. En insikt jag hade där i början var att familjeföretagande inte hade särskilt högt anseende. Det var en viktig fråga för mig att försöka förbättra det, säger han.
Peter har också intresserat sig för forskning kring familjeföretagande, bland annat genom samarbete med Jönköping University, och inte minst Loyola University där Martin som utbytesstudent 1998 studerade corporate governance inom familjeföretagande.
– Inom familjen har vi gått ett antal utbildningar och också hållit många föredrag om vårt bolag och vår familj, säger han.

“Långsiktigheten hos ett familjeföretag passar oss. Vi lever på kassaflödet och växer lagom mycket.”
Uthållighet över generationer
Peter fortsätter:
– Från familjen är det just nu vår äldsta dotter Anna och jag som arbetar operativt i bolaget. Både Anna och jag är också med i styrelsen. Där finns också tre externa ledamöter, varav en är ordförande. Att styrelsen ska ledas av en extern ordförande är en tradition i BIM, som vi har hållit fast vid ända sedan vi bildade vår första styrelse i början av 1980-talet. Vår son Martin är idag aktiv i ägarrollen, bland annat som ordförande i Family Council. Vår yngsta dotter Sofia ville på ett tidigt stadium bli utköpt ur bolaget. Det var naturligtvis tråkigt, men samtidigt ett val som är viktigt att respektera.
Anna arbetar idag med HR-frågor inom BIM. Hon berättar:
– Jag är stolt över företaget och vill bevara det till nästa generation. Att jobba med pappa går bra. Vi har raka rör. Ibland ryker vi ihop men det går snabbt över. Vi syskon har också haft våra konflikter, men mamma Inger har hållit ihop familjen.
Peter känner tillförsikt när han tänker på det framtida familjeföretaget BIM:
– Bolaget har överlevt utan att bli uppköpt i en alltmer överkonsoliderad bransch. Vi har en roll att fylla som ett nischföretag. Det känns bra att vi nu är två generationer som driver BIM. Det finns även stor potential i generation tre, där vi har fyra duktiga killar som skulle kunna ta över.
Under många år har familjen Wållberg arbetat aktivt med frågor som rör generationsskifte. Vid behov har de anlitat extern hjälp, bland annat från FBN och fakulteten på Jönköping University. Nyligen har också Annas son, Arvid, och Martins son, Gustav, genomgått varsitt skräddarsytt traineeprogram inom BIM.
Arvid säger:
– Vi är fyra kusiner, min bror och jag samt Martins två söner. Vi är nära varandra i ålder och goa kompisar. Jag hoppas att vi kan förvalta detta tillsammans framöver. Jag vill vara en del av det som morfar har byggt upp. Och jag är väldigt stolt över företaget.
Boken om BIM Kemi
Forskaren Annika Hall har skrivit en bok om entreprenören Peter och BIM Kemi. Den skrevs inför 50-årsjubileet och bygger på intervjuer med 50 personer, såväl medarbetare som kunder och samarbetspartners. I boken beskrivs företagets utveckling från starten fram till nu och belyser betydelsen av ägandet.
“Den starka företagskulturen är en del av affärsmodellen och så länge familjen äger bolaget kan man kan man värna den.”
– Familjen var intresserad av ägarfrågor väldigt tidigt. Peter lierade sig med akademin och skapade governance redan i början av 1990-talet. Det var få som pratade om dessa frågor då. Peter var också tidig med att ta in externa ledamöter i styrelsen. Han har hela tiden sökt kunskap och förstått värdet av att arbeta med ägarfrågorna. Ägarfrågor förändras över tid och familjer behöver hela tiden tänka framåt. Och det har Peter gjort, berättar Annika.
Hon belyser också den starka företagskulturen.
– Kombinationen av kulturen, kunskapssökandet och entreprenörskapet har gjort företaget starkt. Framgångarna har avlöst varandra. Den starka företagskulturen är en del av affärsmodellen och så länge familjen äger bolaget kan man värna om den, säger Annika.
– Det här företaget har ett visionärt och kulturellt ledarskap. Kulturen innebär att perso- nalen gör mycket tillsammans och det finns inga hierarkier. Det är mycket uppskattat av personalen. Familjen är också viktig för personalen. Både Inger och Anna är väldigt öppna och varma människor. Peter har också varit bra på att sätta laget före jaget. Man är som en stor familj. Under intervjuerna sade många att det märks att BIM är ett familjeföretag. Det som enligt mig utmärker det här familjeföretaget är det ständiga lärandet, det tidiga kvalitetsarbetet och den tidiga externa styrelsen. Plus att man utbildade sig i ägarfrågor. Jag tror att nyckeln till framgång framöver handlar om att behålla greppet och ägarfrågorna, att bevara kärnan i bolaget som har gett en sådan framgång. Företagskulturen är instrumentell, förtydligar hon.

G1 och G2 summerar
– Under hösten firade vi 50-årsjubileum. Det visar att vi har haft uthållighet och att vår långsiktighet med lokal närvaro har lönat sig. Jag var ju bara drygt ett år när bolaget startades så BIM har funnits med under hela mitt liv. Min roll inom HR innebär att jag känner stort ansvar för personalen. Jag pratar med alla och är noga med att alla ska må bra. Jag är mån om att alla ska fika tillsammans på förmiddagarna, för att behålla vår fina gemenskap. Det är viktigt att vi har kul tillsammans, säger Anna.
– Ibland tänker jag på vad jag fått vara med om. Resor, vänskap, kunskap och att kunna bygga en trygg tillvaro. Jag har barn som jobbar i bolaget och barnbarn som tycker att det är kul. Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle bli såhär. Det har inte varit lätt att balansera familjen och företaget. Men på det stora hela har det varit värt det. Vi har haft väldigt roligt under tiden. Det dåliga samvetet över att ha varit borta mycket och glädjen väger jämnt, säger Peter.