12 maj, 2021, Medlemsartiklar

En salt historia med start på 1830-talet

Salinitys historia börjar med sjökapten Olof August Hanson som skeppade salt mellan England, Tyskland och Göteborg på den tremastade barken Skatan. Idag, nästan 200 år senare, är det fjärde generationens tur att föra arvet vidare.

Makarna Christer och Mira Olausson som driver saltföretaget Salinity vidare i 4:e generationen. I bakgrunden syns en av de stora salthögarna i saltfabriken i Falkenberg.

Vi fick besök av min svärfar, Miras pappa, 2014. Han sa att ’antingen kommer ni in i verksamheten eller så säljer jag’, berättar Christer Olausson som idag är vd på Salinity.

– Vi bodde i Stockholm då och hade våra respektive karriärer. Men vi funderade i en vecka och bestämde oss sedan för att anta utmaningen. Vi flyttade till Göteborg och påbörjade en stor förändringsresa. Det är ett gammalt bolag som de senaste åren har genomgått omorganisation, flytt, fusion och namnbyte. Men vi jobbar fortfarande med salt, säger Christer.

Herr Falk ger namn åt Falksalt

Det är en vacker septemberdag när vi träffas på Skrea Matbruk strax utanför Falkenberg. Christer och Mira Olausson på Salinity har bjudit in en grupp familjeföretagare från FBN för att visa saltfabriken och berätta om hur bolaget Salinity ägs och drivs idag. Familjen Hanson Olausson jobbar med en av världens viktigaste råvaror och älskar vad de gör.

– Historien om saltföretaget började på den tremastade barken Skatan, där Miras farfars farfar, sjökapten Olof August Hanson skeppade salt åt handelsföretaget Wachenfeldt & Andersson i början på 1800-talet. Rörelsen ombildades till AB Hanson & Möhring 1905. Fröken Möhring hade då hand om ekonomin och Olof H Hanson utsågs till verkställande direktör. 1928 lanserades Falksalt på marknaden. Namnet har sitt ursprung från den polske grundaren, Herr Falk, som sålde hushållsaltet från England.

Hanson & Möhring blev så småningom Salinity, nu med fjärde generationen Hanson vid rodret. Idag säljer bolaget salt till väghållning, lantbruket, industrin och till livsmedelsindustrin.

“Jag sa som 25-åring att man kan väl inte hålla på med salt hela livet. Nu har jag arbetat med saltet i över 50 år. Jag trodde aldrig att det skulle vara så intressant.”

Miras pappa Sven började på bolaget 1967, efter att ha utbildat sig och arbetat några år för ett kemiföretag i USA.
– Jag sa som 25-åring till min far att man kan väl inte hålla på med salt hela livet. Nu har jag arbetat med saltet i över 50 år. Jag trodde aldrig att det skulle vara så intressant. Men jag kunde ju ingenting då, säger Sven.

– När jag träffar folk och berättar vad jag arbetar med, så är alla intresserade av salt. Men ingen förstår riktigt hur viktigt det är, och att salt har 14 000 olika användningsområden, säger han.

Sven Hanson

Mira och Christer kliver in

För ett antal år sen lämnade Sven över det operativa ansvaret för Salinity.

– Det var förfärligt svårt att lämna ifrån sig ansvaret. Tyvärr fick vi då in externa personer som inte förstod sig på företaget och det började gå allt sämre. Jag såg ju att de misskötte det och det var de allra jobbigaste åren, berättar Sven.

Hela företaget med ett stort saltlager i Halmstad brann ner till grunden år 2012, och Sven kände att han började tappa hoppet. När det gällde att övertala Mira och svärsonen Christer att ta över ledningen av bolaget insåg Sven att det kunde bli en besvärlig situation.

– Det är naturligtvis en svår situation att vara vd i ett bolag som fruns familj har. Jag förstår att det var mentalt jobbigt för Christer. Vi är öppna i familjen och jag är ganska rak, säger Sven.

Och hur var det när Mira och Christer kom på plats?

– Det var så trevligt! De är mycket mer ordent­liga än vad jag är. Jag kör nog mer på känsla. Svårigheten kanske är att man underskattar hur svårt det är att lära sig en helt ny bransch. När det gäller Christers roll som vd så har jag försökt hålla mig borta. Idag är det mer så att Christer ringer till mig. Vi är olika, men har alltid kunnat prata om det, säger Sven.

Nystart efter branden

När Christer och Mira kom in hade bolaget under en period drivits av externa direktörer.

– Läget var inte bra när vi kom in i Salinity, så det var enormt mycket att ta tag i, säger Mira.

– Saltlagret och kontoret som då fanns i Halmstad hade ju brunnit ner till grunden och vi var tvungna att hitta en ny hamn där vi kunde lasta och lossa. Det slutade med att vi flyttade till Falkenberg där terminalen och kommunen var mycket hjälpsamma. Kontoret flyttade vi tillbaka till Göteborg där företaget en gång grundades och vi påbörjade en stor förändringsresa. Det är ett nästan 200 år gammalt bolag som har genomgått omorganisation, flytt, fusion och namnbyte. Men vi jobbar fortfarande med salt, säger Christer.

– Vi är ursprungligen ett tradingbolag som köper salt och säljer det vidare. Salt är en så billig produkt så allt handlar om logistik och hantering. Både jag och min far var logistiskt intresserade. Idag har företaget utvecklats till att även förädla saltet genom att till exempel pressa saltstenar till djur, säger Sven.

“Det är ett nästan 200 år gammalt bolag som har genomgått omorganisation, flytt, fusion och namnbyte. Men vi jobbar fortfarande med salt.”

Mira arbetar med hållbarhetsfrågorna i bolaget. Hon menar att det finns mycket att göra på det området.

– Det kommer att ställas helt andra krav i framtiden. Alla behöver salt och vi behöver fler sorters salt. Salt är också en bra bärare av andra ämnen som jod till exempel, säger Mira.

– Jag har aldrig varit någon miljökämpe, men nu när man ser effekterna av all miljöförstöring så är det ju förskräckligt. Vi har varit okunniga och nu måste vi våga ifrågasätta gamla sanningar, säger Sven.

Fjärde generationen för arvet vidare

Företaget ägs idag i sin helhet av den stiftelse som Sven, som är i tredje generationen, bildade i början på 80-talet.

– Att bilda stiftelsen är det bästa jag någonsin gjort. Då måste inte företaget fortsätta i familjen, men det är roligt om någon känner för det. Mira och hennes bror Jon visste tidigt att de inte skulle få några aktier, säger Sven.

– Så i förhållande till min bror var det helt odramatiskt att jag skulle börja jobba här, säger Mira.

– Själv hade jag inte planerat för att familjen skulle komma in. Jag vet att jag har haft ett rykte om mig att vara auktoritär, men i den här frågan har jag velat ligga lågt och inte tvinga någon. Men personligen mådde jag inte bra av tanken på att vara den siste. Så det är bra att det nu fortsätter i familjen, säger Sven.

– När det gäller våra barn säger jag nog som pappa, att de får välja fritt. Men jag kan ju mer informellt visa vad vi gör. Vår son Jacob har till exempel designat förpackningar till salt. Och barnen ställer såklart frågor om mitt arbete. Jag tror på att få in det som en naturlig del i vardagen. Mitt jobb är att prata om företaget och visa på möjligheterna som finns, säger Mira.

– Jag är med ganska mycket fortfarande och sysslar mest med nya projekt. Och jag tycker fortfarande att det är roligt att göra affärer, säger Sven.

Christer är idag vd och Mira hållbarhetschef på familjeföretaget.